Selamat malam.
Kay nak berkongsi resipi Ketam Masak Lomak Cili Api.
Bahan-bahan:
- Ketam
- Santan
- Daun Kunyit
- Kunyit hidup (kalau pakai serbuk kunyit pun boleh)
- Garam
- Serai
- Cili Api (ambil bilangan genap sebab petua cakap kalau genap tak podas)
- Nenas
- Kunyit hidup di tumbuk bersama cili padi.Dan serai dititik.
- Masukkan santan bersama-sama dan kunyit. Daun kunyit tak perlu dihiris. Masukkan sehelai atau 2 helai.
- Masukkan kunyit hidup, cili padi dan serai ke dalam periuk dan kacau tanpa henti. Sebab kalau berhenti, akan pecah minyak. Bila pecah minyak, maka tak cantik la masakan.
- Bila dah mendidih, masukkan nenas dan ketam.
- Agak-agak ketam dah masak, matikan api.
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment