Entry kali ini Kay nak kongsikan resipi mudah Tom Yam.
Sesungguhnya Kay tidak suka menggunakan MSG dalam makanan.
Cerita banyak-banyak tak best.
So, let's enjoy some pixx.
Selamat mencuba.
Sekian, terima kasih.
Kay buat Tom yum Kung. Kung bermaksud udang. Cara-caranya: 1. Kay rebuskan lobak merah terlebih dahulu. Sebabnya, lobak merah keras 2. Bila lobak merah sudah lembut, Kay masukkan sayur- sayuran lain dan bahan penting iaitu daun limau purut dan serai yang telah diketuk sedikit. 3. Bila dah Naik bau dan sayuran telah empuk, akhir sekali masukkan udang, garam dan perahan air limau. |
Tips:
1. Buangkan biji Cili padi untuk kurangkan tahap kepedasan.
2. Gunakan penapis semasa memerah limau nipis untuk mengelakkan hampas limau masuk ke dalam masakan. Hampas tu menyebabkan masakan kurang enak ( pedar).
3. Udang cepat masak, makanya jangan masak terlalu lama. Agak-agak udang dah bertukar warna, boleh tutup api.
4. Tom yum seharusnya masam, makanya jangan kedekut nak perah limau nipis banyak sikit.
5. Daun limau purut dicarik- carik untuk mengeluarkan aromanya. Kay buangkan urat daun di tengah nya.
No comments:
Post a Comment