Masak APA hari ini?
Yang Kay nak kongsikan ialah resipi cucur Manis yang Kay buat kali PERTAMA untuk minum petang.
Sebenarnya bukan untuk Kay, lebih kepada Khadeejah Dan Ayshah memandangkan mereka kurang makan. Dan mungkin dah bosan dengan menu menu yang Kay buat..
Kay lebih gemar cucur sayur ( kucai Dan taugeh Dan lobak merah sahaja..kurang suka kobis).
Terima kasih kepada Wan Ome sebab berkongsi resipi di kala Kay ketandusan idea memasak...
Semoga ilmu ini menjadi amal jariah bila dikongsikan . Ameen.
Seperti biasa, Kay akan kongsikan resipi yang Kay telah Cuba terlebih dahalu.
CUCUR MANIS KEMBONG
Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat manis
secubit garam
Cara membuatnya:
1. Satukan tepung bersama garam dan susu pekat manis
2. Tuangkan air panas, dan kacau dengan senduk atau sudu hingga adunan menjadi doh yang pekat dan melekat-lekat di tangan.
3. Biarkan doh sejuk
4. Panaskan minyak. Pastikan minyak benar-benar panas dengan api yang sederhana. Jika minyak panas ia akan cantik kembongnya dan tidak menyerap banyak minyak.
5. Bentukkan doh
Ada dua kaedah untuk membentuk doh bulat-bulat
a) Basahkan tangan dengan air, ambil sedikit adunan sebesar guli ( kerana doh akan kembong ) bulat-bulatkan dan terus masukkan dalam kuali.
B) Bagi mereka yang takut minyak merecik bila kita gunakan air bolehlah basahkan tangan dengan minyak makan. Kaedah yang sama juga ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat, kemudian masukkan dalam minyak panas.
6. Senantiasa balik-balikkan cucur dalam kuali supaya cantik bulatnya
7. Bila dah kuning keemasan bolehlah di angkat
Lapiskan dengan tisu dapur supaya minyak meresap pada tisu.
Cerita banyak-banyak tak best.
So, let's enjoy some pixx.
Sekian, terima kasih.
No comments:
Post a Comment