Monday, January 23, 2017

Khadeejah dan tadika

Assalamualaikum Dan salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay nak kongsikan berkenaan puteri sulung Kay iaitu Khadeejah Bella.
Perkara pertama yang Kay nak kongsikan ialah pasal pensil box. Masa Kay nak ambil Khadeejah balik sekolah, Kay intai di tingkap. Kay perasan dia ada main pensil box kawan. Pensil box tu pensil box besi, bentuk bus, ada roda. So boleh main tarik Dan sorong.
Untuk tahun ini, Kay tak belikan pensil box Dan peralatan tulis yang Baharu sebab masih ada yang tahun lepas.
Tapi bila tengok Khadeejah main yang kawan punya, Kay belikan juga pensil box yang Baru yang macam bas tu. Sebab Kay tak mahu dia distracted dengan barang kawan.hehehe
Alhamdulillah..Dia Suka Dan Kay pesan supaya dia belajar elok elok.jangan main main disekolah.

Lagi Satu pasal bahasa inggeris. Di sekolah baru Ni, bagus sungguh sebab proses pembelajaran ada guna CD. jadi Kanak Kanak seronok. Dan pembelajaran juga berkesan pada pendapat Kay sebab bila pakai audio CD, pronunciation nya lagi tepat.
Kay tengok juga Buku English Khadeejah. Makanya Kay tahu topic dalam Buku tersebut. Antaranya bunyi ch, sh, th, wh..
Bila Khadeejah balik sekolah, dalam kereta Kay akan Tanya, belajar apa Hari ini. English ke, science ke, bahasa Melayu ke Dan sebagai nya.
Bila English, Khadeejah akan Tanya.. Mama, ch bunyi nya macam mana? Kay pun jawab la..Lepas tu Kay akan Tanya words APA yang bermula dengan ch. Dalam otak, Kay da tahu sebab dah tengok Buku English Khadeejah. Antaranya ialah cheek, chin, chair etc.
Ada Satu hari, dia belajar wh. Khadeejah Tanya macam mana bunyi wh. Kay pun jawab. Lepas tu Kay Tanya APA words yang bermula dengan wh. Khadeejah jawab whale, whistle Dan dia ada tunjuk pipi dia. Dia cakap cat ada tu. Kay pening pening jugakk, APA yang Khadeejah nak cakap..
Ooo sekali Kay jawab, whiskers!!! Haa...Betul!!!
Khadeejah pun happy..
Lepas tu ada spelling pulak English ni.
Untuk spelling pertama ada 5 words. Iaitu hands, shoulder, cheek, thin, body. So far Khadeejah boleh hafal body Dan cheek. Yang mencabar ialah shoulder sebab banyak huruf.

OK, cerita banyak-banyak tak best.
So let's enjoy some pixx.

Terima kasih.

Buku garis 3. Tajuknya English UKPerkara pertama ialah ulangkaji tulis huruf besar Dan huruf kecil

Khadeejah suka bila dapat sticker.

Ada spelling. Ini merupakan spelling yang pertama untuk Khadeejah. Ada 5 perkara iaitu hands, shoulder, cheek, body Dan thin. Semua berkaitan dengan tubuh badan. Semestinya Kay buat ulangkaji dengan Khadeejah. Kay tulis besar besar dengan marker di kertas Dan suruh Khadeejah hafal. Kay cakap, shoulder ada banyak huruf. Perkara yang lain semua sikit.Yang ini, Cikgu suruh tulis semula huruf w.

No comments:

Post a Comment

Khadeejah Bella dan mata Pelajaran Agama Islam

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Entry kali ini Kay nak kongsikan perihal pelajaran Khadeejah Bella untuk akhir tahun 2018. Alhamdulil...