Entry kali ni Kay nak kongsikan resipi ayam masak merah.
Kay dah beberapa kali buat ayam masak merah.
Cuma tak berani nak tulis resipi.
Kebetulan, Kay pernah makan Ayam Masak Merah yang dibuat oleh Kak Nurrul Aqmar setahun setengah yang lalu!! Masa tu Kay tengah pregnantkan Ayshah Bella..
Dan Kay berkenan dengan cara masakan nya. Memang sedap mengikut citarasa tekak Kay..
Alhamdulillah, hari ini Kak Nurrul meluangkan masa dan datang ke rumah untuk mengajar Kay.
Terima kasih dan semoga ilmu yang dikongsikan ini menjadi amal jariah dan apa yang dihajati di perkenankan Allah.
Tiada pengeras yang diminta...heheh..
Tapi Kay bagi sedikit serbuk kopi Sibu memandangkan suami Kak Nurrul sememangnya suka kan kopi.
Itu juga sebagai tanda terima kasih Kay kerana En Effendi mengizinkan isteri tercintanya, Kak Nurrul untuk datang ke rumah Kay bagi memberikan demo cara cara memasak Ayam Masak Merah.
Cerita banyak banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!
Sekian terima kasih.
Tumiskan bahan-bahan kisar menggunakan lebihan minyak gorengan ayam. |
Masukkan juga cili boh (cili kering yang dikisar halus). Berjumlah 500gram. Sukatan cili kisar ikut citarasa masing-masing. Kay gunakan cili kering yang dibawa dari Malaysia. Makanya warna merah yang cantik. Merah menyala Bukan nya Dubai tiada cili kering.. Ada..Untuk info sila klik http://kay-hussin.blogspot.ae/2014/07/cili-kering-di-dubai.html Cumanya cili keringnya tak cantik. Iaitu sambal akan nampak merah lebam. |
Kay gunakan tomato puree jenama kimball
Macam macam jenis tomato..
Setelah cukup semua rasa, masukkan ayam goreng yang telah siap masak
Gaul sehingga rata
Masukkan juga hirisan bawang besar. Maka siap lah hidangan Ayam Masak Merah.
No comments:
Post a Comment