Monday, May 30, 2016

Resipi Cucur Badak

Assalamulaikum Dan salam sejahtera.
Entri Kali ini Kay nak kongsikan cara Kay buat cucur badak.
Kuih ini juga merupakan Kuih kegemaran mak.
Kay siap telefon mak sebab nak Tanya cara-cara yang keluarga mak buat.
Menurut mak, Mak Cho (kakak mak yang sulung) pandai buat Kuih cucur badak.
Bukan Kuih cucur badak sahaja, semua jenis Kuih pun sedap.
Kuih koci, kuah kacang,sambal tumis..semua sedap.
Kay pernah makan Kuih apam Mak Cho...sedap juga...

Bahan-bahan:

Bahan untuk tepung
1.ubi keledek
2.tepung gandum
3.garam secukup rasa

Bahan untuk inti
1.udang kering
2.cili merah
3.bawang merah
4.bawang putih
5.serai
6.garam
7.gula

Cara-cara:
1.Ubi keledek direbus sehingga empuk. Kemudian dibiarkan sejuk. Kemudian level kan Dan dicampurkan tepung gandum dan garam secukup rasa.
2.Cili merah,bawang merah, bawang putih, serai dikisar Dan ditumis. Masukkan udang kering yang telah dikisar Dan tumis sehingga garing.
3.Masukkan kelapa parut Dan gaulkan sehingga sebati Dan cukup kering.
4. Ambil tepung Dan buatkan doh kecik. kemudian leperkan Dan masukkan inti yang telah disediakan.
5. Goreng kan cucur badak yang telah dibulat-bulatkan.

*
- Kay tak letak sukata n sebab pakai agak agak. Untuk tepung, masukkan secukupnya dalam lecekan ubi keledek.kalau tak cukup, akan lembik.kalau terlebih, akan terkeras pula.
-Kay tersalah pakai ubi keledek. Sepatutnya keledek putih.tapi terbako keledek oren.mak cakap keledek Oren tu lembut kalau buat Kuih. Kena hati hati untuk campurkan tepung.
-Kay kukus keledek. Kalau ikut resipi blog lain,mereka rebus.
- Kay pakai cili merah hidup. Dalam blog masakan lain guna cili boh atau cili giling.

Cerita banyak-banyak tak best.

So let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Inilah dia bahan tumisan yang terdiri Dari cili merah,bawang merah,bawang putih Dan serai. Setelah bahan tumis garing, barulah dimasakkan kelapa parut Dan perasa (gula Dan garam secukupnya) 

Keledek Oren yang telah siap dilecek menggunakan tangan.

Agak agak jumlah tepung gandum yang diperlukan. Menurut blog lain, bila adunan tidak melekat pada tangan, jumlah tepung telah mencukupi.

Inilah dia hasilnya. Cucur badak. Alhamdulillah. 


1 comment:

  1. mmg sesuai utk minum ptg nih... sbb simple jgk resepinya

    ReplyDelete

Salam Maal Hijrah 1439

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini hari Jumaat, penghulu segala hari bagi umat Islam. Jatuh juga hari pertama dalam kalender Hi...