Wednesday, May 4, 2016

Resipi Kuih kaswi

Assalamualaikum Dan salam sejahtera.
Entry Kali ini, Kay raji nak tulis pasal resipi Kuih kaswi.
Untuk pengetahuan semua, semua resipi yag Kay tulis, Kay buat dahulu ataupun Kay belajar secara terus dengan tuan yang empunya resipi.
Kemudian, segala tips Dan cabarannya akan dikongsikan.
Resipi Kali ini Kay ambil Dari blog- blog yag lain.
Ada pelbagai resipi Kuih kaswi antaranya Kuih kaswi yang hanya menggunakan tepung gandum. Ada yang guna tepung gandum Dan tepung ubi. Ada yang guna tepung gandum Dan tepung beras. Dan macam- macam lagi. Ikut la apa jenis tepung yang ADA dirumah.
Macam Kay, dirumah ada tepung gandum Dan tepung jagung.makanya itu lah bahan yang digunakan.
Ada resipi yang tidak menggunakan kapur. Tapi Kay gunakan kapur.

Bahan-bahan:
1.5 cawan air
2.2 cawan tepung gandum
3.1/2 cawan tepung jagung
4.1 sudu kecik kapur makan. Bukan kapur
       yang digunakan untuk papa
       hitam..hehehe
5.1 cawan gula merah/gula melaka ( Kay
       gunakan gula apong sebab di Sarawak          terkenal dengan gula apong)
6.1 cawan gula pasir
7. Kelapa parut yang ditambah dengan
    sedikit garam untuk menaikkan rasa
    lemak. Tips untuk kelapa tahan dan tidak basi ialah dengan mengukusnya.

Cara- cara:
1. Gula apong, gula pasir Dan air dimasakkan diatas api kecik sehingga larut. Boleh juga masukkan beberapa helai daun pandan.Kay tak pakai daun pada sebab tak ada. Kalau ada lagi nyaman/ sedap.
2. Kemudian sejukkan larutan air gula tersebut. Jika tidak, tepung akan bergumpal bila dicampurkan dengan larutan panas/ suam.
3. Untuk memudah kerja Dan menjimatkan masa, Kay menggunakan pengisar. bahan kering (tepung gandum, tepung jagung Dan kapur)  dicampur dengan larutan air gula yang suam. Kisar sampai gumpalan tidak kelihatan.
4. Tapis adunan ke  dalam Loyang yang telah disapukan minyak. Kay masukkan dalam Loyang bulat. Kalau ada bekas kecik- kecik lagi bagus. Sebab Kuih akan jadi bentuk cantik Dan sekata.
Kalau pakai Loyang, cabarannya ialah masa nak potong sebab melekat pada pisau.
Tips nya ialah potong masa sejuk. Macam Kay, lepas siap kukus, simpan dalam peti sejuk. Bila dah sejuk, baru potong.
5. Loyang berisi adunan tadi dikukus selama 30 minit. Tips untuk pastikan Kuih sudah siap dikukus ialah menggunakan lidi Dan cucukkan. Kalau ada tepung yang melekat,maknanya  belum cukup tempoh kukusan.
6. Akhir sekali, salutkan dengan kelapa parut.


Let's enjoy some pixx.

Sekian Terima kasih.

Kay gunakan sukatan bekas susu Ayshah sebab nak buat sedikit sahaja. Kay pakai yang warna merah jambu tu.

Inilah hasilnya. Kay puas hati Dan mengikut citarasa Kay. Cukup manisnya dan tekstur yang lembut Dan tidak terlalu lembik. Kawan- kawan yang merasa pun kata nyaman..alhamdulillah. 



2 comments:

  1. Salam kak. Saya liana..baru je berpindah ke dubai...maaf saya nak bertanya, dimana akak bawa anak2 akk for checkup or for vaccine ya? Terima ksh kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam.sorry for late reply.saya pi indicate di burJuman.naik metro senang.jumpa doc Zaheruddin

      Delete

Salam Maal Hijrah 1439

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini hari Jumaat, penghulu segala hari bagi umat Islam. Jatuh juga hari pertama dalam kalender Hi...