Sunday, May 27, 2012

Cara-Cara Menjahit Bantal Bayi

Salam..
Selamat petang..
Sekarang ni kat Dubai pukul 5.54 petang..
Khadeejah tengah tido..nanti jap lagi dia bangun, Kay nak mandikan dan bagi makan sementara tunggu Walid pulang..
Haa.. semalam kami berjalan di Festival City..
Ada wanita Filipin yang bekerja di HyperPanda (salah sebuah hypermarket yang ada di Dubai..) bertanya kan dimana Kay beli bantal peluk bulat yang Kay letakkan pada stroller Khadeejah..
Hurm..Kay pon bagi tahu la yang Kay buat sendiri..Wanita tu tengah pregnant and tengah siap-siapkan barang untuk menyambut kelahiran anaknya yang pertama..(Baby Girl..hehehe)
Kay bagi tahu lagi yang kat Asia, mudah la dapat bantal peluk bulat ni..Kat Dubai ni takde pulak Kay nampak kedai barangan bayi jual bantal peluk bulat ni..
Ok..Kay nak kongsikan cara-cara mudah untuk jahit bantal bayi..(Sebenarnya ni entry yang Kay pernah siarkan di blog lama kay..tapi skarang Kay dah tutup blog tersebut..heheheh)

Mudah sahaja untuk menjahit bantal bayi kerana saiznya kecil.
Selamat mencuba!!!


Barang-barang yang diperlukan adalah seperti berikut:

 

1. Gunting kain
2. Kain Cotton untuk Sarung Bantal
3. Kain Cotton untuk Sarung Bantal
4. Kekabu
5. Kain untuk buat bantal (bahagian dalam)


6. Benang mengikut warna kain


 Cara-cara:


  1. Kain dipotong segi empat untuk membuat bantal kepala



2. Kain dipotong bulat untuk membuat bantal peluk bulat kiri & kanan



3. Buat 4 bulatan untuk 2 bantal peluk



4. Kain bulat dan kain segi empat dicantumkan untuk membuat bantal peluk



5. Masukkan kekabu. Ikut suka nak keras (masukkan banyak) atau nak lembut (masukkan sikit)




6. Untuk sarung luar, ukur bantal diatas kain cotton



7. Jahitkan sarung tersebut
8. Keputusannya, 1 set bantal bayi telah pun siap




9. Set kedua bantal bayi



10. Jahitkan sarung untuk set kedua. Tema sarung bantal warna merah jambu.



11. Masukkan getah untuk mengikat sarung peluk bulat




12. Set kedua bantal bayi yang telah siap.



13. Bantal kepala



14. Bantal kepala



15. 2 biji bantal peluk bulat

5 comments:

  1. salam.nk tyer lah..kain yg guna buat bantal bahagian dalam tu jenis kain ape eh...kat mane bley dpt ye....tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Tak pasti material apa yang dalam tu sebab kay bli perca kain kat kedai tu. 1 meter is seringgit kot. Tak kisah kot nak pakai material apa utk yg bahagian dalam tu. pakai kain cotton plain pun ok. Anyway, kay tengah buat crib bumper. Kay will update the entry once dah siap. Feel free to read my blog! Tq!

      Delete
  2. salam..nak tanya..camna ukur bulat bantal peluk tu ha..nk bg sama saiz dgn bantal tu?camna nk crita ha..bila sy potong kain nk buat bantal peluk,bila jahit yg bulat tu dgn yg petak nk jadikan bantal peluk,tak sama...yg bulat lebih besar..cmna nak cerita tah..paham x?hehehehe.....
    jemputla ke blog sy...buat sarung sy takdak masalah..nak buat bantal tu cam tak reti..
    sy guna kain lining utk buat bantal n cotton utk buat sarung.
    share na?sy baru nak belajaq menjahit utk baby kedua ni...
    pon bercadang nak buat bumper crib tu tapi tak tau lg nk bt cmna.hehehe

    ReplyDelete
  3. wsalam..sebenarnya Kay bukak bantal peluk yang lama dan amik ukuran nya..paham tak? kiranya Kay tetas la..tapi bila jahit ada juga tak ngam tapi bedal je la..tapi kalau tengok kt youtube mungkin ada..sabab ada satu video ni dia tunjuk cara cara nak buat sarung bantal peluk bulat tu..try type How to make neckroll pillow covers or bolster pillow covers..

    ReplyDelete
  4. oooo..phm..phm...tp dh jumpa tuto utk bt bolster.ihihhihiih.....nway,tq..

    ReplyDelete