Thursday, April 10, 2014

A Visit to The Dubai Mall Dino 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Entry kali ni Kay nak kongsikan pasal rangka dinosor yang diletakkan di Grand Atrium, Dubai Mall..
Sebenarnya Lau Kong ajak Lau Po ke Dubai Mall sebab nak beli coffee maker di Sharaf DG..
Kay ok je sebab Dubai Mall memang dekat dengan rumah..
Fikir-fikir setakat beli coffee maker lepas tu balik, tak best pulak..Makanya Kay teringat yang Dubai Mall ada penghuni baru!!!
Iaitu rangka dinosor yang sebenar!!!
Makanyan, Kay nak ajak la Khadeejah Bella ke sana..
Sebab asyik tengok kartun pasal dinosor, apa kata kita tengok rangka dinosor yang ditunjukkan secara PERCUMA!!..

Mengapa perlu datang dan lihat rangka dinosor ni di The Dubai Mall? Jawapannya ialah, no comparable exhibit, with nearly all bones completing the skeleton, exists elesewhere!!

Cerita banyak-banyak tak best so enjoy some pics!!!

Sekian, terima kasih..

Pamplet yang menceritakan dengan lebih lanjut berkenaan pameran dinosor tersebut yang belum ada nama..Ada pertandingan yang The Dubai Mall buka kepada orang ramai untuk memberikan nama kepada dinosor ini..

Haa....itu dia.penghuni baru the Dubai Mall yang terletak di Grand Atrium. Rangka dinosor ini akan menjadi penghuni tetap (selama-lamanya di dalam mall).  Rangka dinosor ini telah dijumpai pada tahun 2008 di Dana Quarry in Wyoming, USA. Is dijumpai dalam posisi tidur. Hampir 360 tulang masih bersambung. Cuma bahagian ekor dijumpai dalam keadaan pecah mungkin akibat dari digigit oleg haiwan pemangsa yang lain ataupun trauma hasil daripada perhagunan ekor (tail fight).The Dubai Mall telah MEMBELI rangka dinosor ini !!!

Kecik saja kepala dinosor ni..Very little blood supply was needed to its tiny brain. Blood pumped up every 10 minutes was good enough. Dinosor ini adalah herbivore iaitu hanya makan tumbuhan. Leher yang panjang memudahkannya untuk hayun kek kiri dan ke kanan dengan cepat dan mudah untuk mencapai daun di atas pokok. Dinosor ni terus telan keseluruhan dahan dan daun tanpa mengunyah. Berat dinosor ini sama berat dengan 5 ekor gajah dan tingginya islsh 7.6 meter ( sama tinggi dengan 5 orang dewasa berumur 25 tahun). Panjang rangka dinosor ini ialah 24.4 meter ( sama macam 5 buah kereta)

Ini adalah tulang bahu dari dinosor yang lain. Ia dipamerkan supaya dapat dilihat dengan lebih jelas oleh para pengunjung.

Apa yang dipamerkan di Grand Atrium, The Dubai Mall ialah rangka sebenar salah satu long-necked, whip-tailed Diplodocidae yang berusia lebih dari 155 million tahun!!This dinosaur belongs to the family, Diplodocidae, derived from the Greek words diplos (double) and dokos (beam). The name Diplodocidae, refers to the bones resembling two beams located under its tail. These bones helped the dinosaur to lift its mighty tail.

No comments:

Post a Comment

Ayshah dah sekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Entry kali ini Kay nak kongsikan pasal kerenah Ayshah Bella bila hendak ke sekolah waktu pagi. Untuk ...