Wednesday, December 31, 2014

My new kitchen gadget waffle maker

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua?
Dah sarapan?
Bosan dengan makanan sarapan pagi yang berat?
Wah.. Ayat macam promoter pulak.. Hahaha
Haaaa... Kay ada peralatan dapur yang baru..,
Ceita banyak banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian, terima kasih.

Inilah rupa waffle maker yang berharga 80dirham. Dibeli di Dragonmart yang terletak di kawasan International City, Dubai. Dragonmart ini menjual barangan dari China. Kay dah lama nak beli waffle maker tapi nak cari waffle maker yang buat waffle tebal. Kay tak mahu yang nipis. TETAPI waffle maker ni tiada plate yang boleh ditukar (changeable plate). Maknanya hanya boleh buat waffle sahaja.. Kalau nak buat roti bakar kena pakai gadget yang lain la...

Macam mana nak buat bancuhan waffle yang sedap dan mudah? Jawapan nya beli sahaja di kedai. Di Dubai ni banyak makanan macam ni sebab banyak expat di sini. Pilih sahaja jenama apa yang disukai. Kay biasa dengan jenama Hungry Jack. Sebelum ada waffle maker, Kay buat pan cake di atas dapur dan kadang kadang bentuk bulat tak berapa menjadi. Lepas tu, Kay kurang rajin nak buat pan cake sebab kena berdiri tunggu depan dapur.

Dibelakang kotak ada ditulis cara- cara untuk membancuh dan jadual untuk berapa orang makan.

Alhamdulillah.. Inilah hasilnya. Cantik sedap cepat dan lembut! Tak perlu berdiri lama. Lepas Kay masukkan bancuhan, Kay boleh buat kerja dapur yang lain seperti membasuh pinggan dan sebagainya. Bila lampu hijau terpadam, Kay boleh terus buka dan angkat. Waffle diatas adalah percubaan yang pertama. Kay tak sapukan minyak dipermukaan waffle maker. Alhamdulillah, waffle tidak melekat. 


No comments:

Post a Comment

Shafeeyyah Bella dan berjalan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari in Kay nak abadikan perkembangan terbaharu Shafeeyyah Bella yang kini berusia 1 tahun 3 bulan. D...